Region Jämtland Härjedalen

Jämtland Härjedalens första digitala bokmässa

Som så mycket annat blev även den regionala bokmässan Bodil inställd i år. Ett av få tillfällen där författare från Jämtland och Härjedalen samlas för att presentera och sälja sina böcker. Därför kom författaren och konstnären Theres K Agdler på idén att arrangera en digital bokmässa för regionens författare genom sitt företag Frösö Skrivarforum. 

Tidigare i år hade hon skapat en digital konstutställning och utifrån den erfarenheten började hon planera för en bokmässa i ett digitalt utställningsrum, där författarporträtt och bokomslag hänger på väggarna.

-  Jag ville göra något positivt i denna dystra tid vi alla lever i och inte bara deppa ihop över inställda bokmässor, festivaler och föreläsningsuppdrag. På vår bokmässa finns det ingen trängsel och människor kan bekanta sig med författare och handla böcker på ett coronasäkert sätt.

Den digitala bokmässan bjuder på litteratur för vuxna, barn /unga samt Artist’s books, handgjorda småupplagor och unika böcker. 

-  Jag hoppas att folk väljer att köpa sina julklappsböcker direkt från oss författare istället för från de stora nätjättarna. Vi behöver allt stöd vi kan få i denna tunga tid. Har du redan en bok av en författare som du gillar, köp en till och ge bort den. Företagare och institutioner skulle kunna köpa böcker från oss till sina anställda och bjuda på ett coronasäkert kulturbord istället för julbord. Och så får vi kulturföretagare råd att handla något hos andra företag i regionen, säger Theres K Agdler.

-  Jag önskar att det kunde dyka upp några mecenater, kulturintresserade människor som har det gott ställt och har råd att köpa böcker och konst även nu. Varför inte stödköpa ett större antal böcker och ge till sjukhuspersonalen som sliter värst av oss alla?, föreslår Theres K Agdler.

Bokmässan håller öppet dygnet runt 12/12 2020 – 9/1 2021

Bokmässans affisch i pdf-format med deltagande författare Pdf, 1.3 MB.

Arrangör: Frösö Skrivarforum med stöd av Region Jämtland Härjedalen och Kulturrådet.

Så här besöker du den digitala bokmässan

Klicka på länken: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/3746560/digital-bokm%C3%A4ssa-j%C3%A4mtland-h%C3%A4rjedalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den digitala utställningsplattformen (Kunstmatrix) fungerar tyvärr inte optimalt med Safari, så välj gärna en annan webbläsare.

Klicka på ”Enter exhibition” och gå runt bland böcker och författare med piltangenterna.

Eller klicka på ”Start guided tour” och du lotsas automatiskt genom utställningen.

Klicka på ett författarporträtt för att få mer information om respektive författare. I övre högra hörnet ser du då författarens namn och en rund ikon med ett ”i” i mitten, klicka på den och du får upp en text om författaren.

Klicka på ett bokomslag för att få mer information om boken. I övre högra hörnet ser du då bokens titel och en rund ikon med ett ”i” i mitten, klicka på den och du får upp en text om boken. I infotexten till varje bok hittar du även bokens pris och hur du beställer och betalar den. De flesta böcker kan fås signerade och skickas både inom och utanför regionen.

Högst upp i högra hörnet finns en rund ikon med tre vågräta streck, där kan du bland annat hitta tillbaka till starten, börja en guidad tur och få upp en förteckning över alla författare och böcker som presenteras på bokmässan.