Region Jämtland Härjedalen

Maud Deckmar

Lignells väg 4 d
83142 Östersund
Österunds kommun
070-39 78 456
maud(@)deckmar.se
www.deckmar.se Länk till annan webbplats.

Jag är författare, föreläsare, kreativ mångsysslare och har med åren även blivit jämtländska. Jag tycker om klimatet här i Jämtland. Det är som jag – växlande mellan storm och stilla ro, brännässlor och honung.

När jag skriver gör jag det med hjärtat som insats – jag vill beröra andra. I min första bok, ”Freds bok”, har jag skrivit om livet med min son som har autism och utvecklingsstörning. Livet med honom har – på gott och ont – gett mig visdomar som förändrat mitt liv. Boken är översatt till engelska och har sålts i de flesta engelskspråkiga länder. I boken ”Ärrvävnad” fortsätter berättelsen om min son, men ur ett annat perspektiv. Han har flyttat hemifrån, och jag har blivit äldre. I den boken beskriver jag även min livsväg genom en stor svårighet med mycket kamp, men även acceptansen då förståelsen djupnade om att allt är som det är och att livet blir som det blir. Jag skriver om läkedom som kom då tiden var inne och modet fanns att omfamna livet som en läkande kraft.

I diktboken ”ensam i sig”, visade jag för första gången mina bilder offentligt i större skala. Jag målar i akryl och akvarell och det är en glädje för mig att ha fått föra samman mina båda intressen, skrivandet och målandet. Vid föreläsningar och utbildningar använder jag ofta mina bilder som diskussionsmaterial eller för att illustrera.

I antologin ”Kulörtvätt” skrev jag tillsammans med andra, om livet. Inte om det stora dramatiska livet, men om det vardagsnära, händelserna med olika kulörer. Vi publicerade våra texter för att underhålla en stund, och för att locka fler att skriva av hjärtans lust.

2021 gav jag ut min första roman, Gud i Bardolino. Den har sin botten i min egen uppväxt i en familj med Gud och frikyrkan som centralt tema. Egna barndoms- och ungdomsupplevelser finns med, men i allt väsentligt är boken en fiktiv roman. Den handlar om skuld och sårade känslor, om kärlek och uppgörelser. Men framför allt handlar den om att fatta nya livsbeslut som kan visa vägen till försoning och framtidstro.

Jag föreläser och utbildar – och det är livets alla erfarenheten som har skapat grunden för detta, men givetvis har jag även ytterligare kompetenser, såväl genom utbildningar som arbetsliv. Jag har t ex arbetat övergripande med kvalitetsfrågor och även under många år lett utbildningar inom området personlig utveckling.

Medlem i Författarcentrum Norr

Publicerade verk:

  • Freds bok, Ord och Tanke, 1998 och 2.a upplagan, Ord och Tanke, 1999.
  • ensam i sig, dikter. Ord och Tanke 2000
  • My son Fred, Jessica Kingsley Publishers, London, 2005
  • Freds bok, Pocketupplaga, Jengel 2007
  • Kulörtvätt, antologi, Jengel Förlag, 2007
  • Ärrvävnad, Deckmar och Jejlid Förlag, 2009
  • Gud i Bardolino, roman, Visto förlag, 2021
Senast uppdaterad: 2023-06-5