Region Jämtland Härjedalen

Rune Mats

Rensbodarne 107
835 92 Krokom
Krokoms kommun
0640-150 60
rune.mats(@)bahnhof.se

Född 1937 i Norets by, Järna socken, Dalarna. Uppväxt de första åren av mitt liv på Fäbodvallen Klacken. Där fick jag möta och umgås med kor, hästar, får, getter, katt och hund. Träffade där också många människor som arbetade i olika skogsarbeten eller hade sina djur vid de olika fäbodarna i bergen. Jag har arbetat några ungdomsår som timmerkörare med häst och timmerkälkar i skogarna. Timmerflottning över sjöar och i åar. Sedan diverse skogsplanering som skogsvårdskonsulent i Dalarna och Jämtland.

Jag är mycket intresserad av vår kulturhistoria i Landsbygderna och där av människors ”lämningar” och detta i mycket brett spektra. Mot bakgrund av dessa ”lämningar” tror jag mig ödmjukt kunna tänka mig in i ”dåtida” människors förhållande till sin kultur, religion och miljö. Mitt kulturhistoriska intresse speglar sig i mina böcker som flyttar läsaren in i för många kanske okända och främmande kulturer och miljöer.

Boken ”Krönikespelet om Gyrdh Bodakarl” är byggd på ett av Jämtlands tidigaste dokument, ”Skyddsbrevet till Gyrdh Bodakarl, från Ärkebiskop Johannes” utfärdat År 1290. Detta brev och ytterligare fem Skyddsbrev utfärdade på föreståndarna vid Själastugan på Ragundadalen i Jämtland, fram till mitten av 1400-talet, är bevarade på Riksarkivet i Stockholm. Boken med 38 roller är redigerad som teatermanuskript med sångerna tonsatta. Spelet finns också filmat på CD.

Boken ”Minnen från Budar” är min egen- och samtidigt en allmän dokumentation av det gamla fäbodlivet i Svealand och Norrland.

Publicerade verk:
Minnen från Budar, Hellmo Information, 2015
Krönikespelet om Gyrdh Bodakarl, Jengel förlag, 2013

Senast uppdaterad: 2021-02-9