Region Jämtland Härjedalen

Ulla Brännström Englsperger

Skogsbruksvägen 7
83173 Östersund
Östersunds kommun
ulla_e43(@)hotmail.com

Jag är född och uppvuxen i Boden, Norrbotten. Efter avslutad idrottsledarutbildning på Bosön och lärarutbildning i Luleå har jag tjänstgjort i Kälarne samt Undersåker. Under min yrkesverksamma tid arbetade jag huvudsakligen som lågstadielärare. De åren jag undervisat på högstadiet har jag undervisat i ämnena svenska – bild, svenska – idrott. Efter vidareutbildning i Umeå och Östersund övergick jag till undervisning av autistiska barn.

Simningen har följt mig som en röd tråd genom hela livet. Från att själv ha varit aktiv simmare övertog jag sedan tränarrollen. Jag har utbildat simtränare och föreläst i idrottssammanhang. I slutet av åttiotalet skrev jag, på uppdrag av Svenska simförbundet, utbildningslitteratur samt var med i utarbetandet av Riksidrottsförbundets handledning ”Idrottens totala ansvar.”

Sedan 2008 bor jag i Östersund och lever som skrivande pensionär.

Min självbiografiska bok ”Vem har sagt att allt ska vara roligt?” skildrar min uppväxt i en liten norrländsk stad under -40, -50, och -60 talen. Den berättar om alla fantastiska och färgstarka människor som varit med att danat mig till den jag är idag, mina stora framgångar och mina magplask. Men framför allt handlar den om min far – den i sin närvaro frånvarande och i sin frånvaro närvarande. Min vilja och önskan att nå honom.

Vid framträdanden talar jag gärna om min väg från utkast till utgiven bok. Jag betonar alltid sagornas betydelse för läslusten, glädjen med skrivandet och fördelar med att skriva på äldre dar.

Medlem i Författarcentrum Norr.

  • Publicerade verk:
    Vem har sagt att allt ska vara roligt? Ord & visor förlag, 2016
  • Novellen ”Hoppet” i tidskriften Mål & medel, 2015
  • Novellen ”Farmorskramen” i antologin Orter och ställen, 2016
  • Har man inte folk tar man finnar, bokförlaget Mormor 2018
  • Hon är ändå bara flicka, Ord&visor förlag 2020
  • Novellen ”Biverkningar” i antologin Kriser och Kramar 2021
Senast uppdaterad: 2022-07-4