Fristad för yttrandefrihet
På många platser runt om i världen förföljs författare, journalister och konstnärer när de använder sig av rätten att fritt uttrycka sina åsikter. Priset kan vara orimligt högt för den som yttrar sig regimkritiskt, skriver en artikel, ett inlägg på sociala medier eller håller ett glödande tal.
För att stödja det fria ordet har över 70 städer och regioner världen över blivit fristäder, av dessa finns omkring 20 i Sverige. Fristäder har funnits sedan 1990-talet. Den första som fick skydd var Salman Rushdie och i Göteborg fick den belarusiska författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj en fristad 2006-2008.
Östersunds kommun har varit en fristad sedan 2017. Författaren och journalisten Suzanne Ibrahim kom från Syrien till Östersund 2018. Suzanne valde att stanna i Östersund efter avslutad fristadsperiod och fortsätter sitt skrivande här, samtidigt som hon är jobbsökande.
Fristadsarbetet sker i samarbete med den ideella organisationen ICORN, International Cities of Refuge Network. Under år 2020 anlände 19 personer till 18 ICORN-städer. Detta var mer än organisationen vågade hoppas på i mars och april, eftersom land efter land stängde sina gränser och flygtrafiken stoppades. De nya fristadskonstnärerna kom från Iran, Egypten, Irak, Bangladesh, Kamerun, Eritrea, Israel, Turkiet, Jemen och Palestina. Mer än hälften av dem är kvinnor. De nya fristadskonstnärerna i Sverige representerar en mängd olika yrken: journalister, författare, poeter, bloggare och musiker. Åtta av dem kunde också ta med sig en partner och/eller barn.
Östersunds fristadskonstnär kom hösten år 2020 och det har givetvis varit svårt för henne att bo i ett nytt land och lära känna en ny stad med tanke på den pågående pandemin. Men förhoppningsvis kommer det att finnas möjligheter till kreativa samarbeten och projekt i det lokala kulturlivet framöver.
Hon har ändå utnyttjat vintern väl och valt att fokusera på online-studier i svenska, engelska och kurser i filmmanusförfattande och fotografering. I vår är hon dessutom aktuell med bokutgivning i Storbritannien.
Jag förmedlar gärna kontakt till Östersunds fristadskonstnär och till Suzanne Ibrahim om det finns intresse för författarsamtal, poesiuppläsningar, skrivarworkshop eller andra idéer kring program om demokrati och yttrandefrihet. De berättar gärna mer om sina liv och varför de varit tvungna att lämna sina hemländer. Båda talar arabiska och engelska och följer Sveriges Författarförbunds arvodesrekommendationer.
/Catharina Andersson, fristadskoordinator, Östersunds bibliotek: catharina.andersson(@)ostersund.se